9 meest gemaakte fouten door beginnende barista’s

Hieronder hebben we de 9 meest gemaakte fouten samengesteld die thuisbarista’s kunnen maken:

white open book and blue ceramic mug

1. Koffie gebruiken die niet helemaal vers is

Gebruik altijd verse koffie! Wij bij Mailbox Coffee branden dagelijks koffie. Koffie van een branderijen worden altijd voorzien van een branddatum.

Gebruik “verse” bonen, idealiter 4-14 dagen off-roast, en bewaar ze op de juiste manier. U zult er veel meer plezier van hebben. Leg ze alsjeblieft niet in de koelkast of vriezer. Als de zakjes stikstof bevatten met een CO2 ventiel (zoals de Santos Cerrado), laat ze dan verzegeld in het zakje zitten tot u klaar bent om te brouwen.

Bonen die in de supermarkt verkrijgbaar zijn, zijn veelal maanden eerder gebrand. Pro Tip: Wilt u de branddatum herhalen? Zoek naar de houdbaarheidsdatum op de verpakking en tel twee jaar terug.

We begrijpen niet waarom sommige nieuwe barista’s zoveel geld uitgeven aan nieuwe apparatuur en dan 30-60 dagen oude bonen gebruiken. En als er geen branddatum op de zak staat, zijn ze meestal veel ouder dan dat.

2. Geen weegschaal gebruiken

96% van de problemen die nieuwe thuisbarista’s hebben, komt doordat ze hun dosering en output op het oog inschatten en dan aanpassingen maken. Als je het voor het eerst leert, heb je de feedback van een nauwkeurige weegschaal nodig om er zeker van te zijn dat je het juiste probleem aanpast. Als je 20 gram koffie gebruikt om 30 gram espresso te maken en je zit er 2 gram naast, dan is dat 10%.

Het kost maar een paar seconden, levert betere koffie op, en vermindert verspilling. Doe het in ieder geval de eerste paar maanden, totdat u de basis onder de knie hebt en uw recept hebt gekozen!

3. Niet consistent tampen

De juiste tamptechniek is belangrijk, dus de aanschaf van een mooie “Made in the Netherlands” Scott Industries Tamper kan een goede stimulans zijn om het te leren.

Alle nieuwe barista’s zijn hier wel eens het slachtoffer van geworden. Je trekt een shot, het komt er een beetje snel uit, dus je tampt harder. Het is geen zonde – maar het is niet goed. Tamperen met consistente druk, volledig horizontaal, elke keer weer, is de enige manier om goede espresso te maken. Als de bonen wat ouder zijn geworden en het shot er sneller uitkomt, moet je de maling wat fijner maken.

Het tweede probleem dat we vaak tegenkomen bij het tampen is wat lastiger, vooral als er twee barista’s in hetzelfde huis zijn. De een drukt harder dan de ander. Gebruik hiervoor een gekalibreerde tamper!

4. Hard of onbehandeld water gebruiken

98% van espresso bestaat uit water. De overige 2% zijn stoffen die ontstaan bij de extratie van de koffie. Als je jezelf een heerlijk, gefilterd palet voor de uitvoering gunt, smaakt de espresso verrukkelijk.

De espresso die uit uw apparaat komt is net zo goed als het water dat u er in stopt. De smaak van water wordt bepaald door de samenstelling van de mineralen die erin zitten. Gebruik mineraalwater of een waterfilter. Test om de 3-6 maanden uw water. Gemeentelijke waterbronnen hebben variabiliteit in hun hardheid per seizoen. Als u in een plaats woont waar zware (zure) regen is gevallen, kan dit de samenstelling van het kraanwater dramatisch hebben veranderd.

Hard water is gewoon een regelrechte no-no. Deze machines moeten lang meegaan. Google niet op het ontkalken van een espresso machine. Zorg er gewoon voor dat er in de eerste plaats geen kalkaanslag is. Ontkalken kan soms nog meer problemen veroorzaken dan de kalkaanslag zelf. Zorg er altijd voor dat de hardheid van uw water tussen 35-85 ppm ligt. Let op! Gebruik geen gedestilleerd of osmose water! Dit water is puur water en niet geschikt voor consumptie en is gevaarlijk omdat het bij consumptie de mineralen uit het lichaam absorbeerd.

5. Onjuiste of verwaarloosde reiniging

Koffie is een voedingsmiddel. Het zal gaan stinken en rotten als de machine en toebehoren niet regelmatig worden gereinigd. Als dat gebeurt, smaakt het niet alleen vreselijk, maar kan het ook schadelijk zijn voor de gezondheid van u en uw klanten.

Ja, het is makkelijker om je machine niet schoon te maken. Maar de koffie smaakt beter, de apparatuur gaat langer mee, en uw klanten zullen u dankbaar zijn als u het goed doet.

6. Magere melk gebruiken

Wij begrijpen de behoefte aan vetarme melk. Maar het is zo moeilijk om de juiste textuur te krijgen voor alles behalve cappuccino’s. Zoals we in ons melkartikel al schreven, hebben we vet en eiwit nodig om gladde, zijdezachte melk te produceren. Het is essentieel. Natuurlijk, sommige geweldige barista’s in je plaatselijke café kunnen het. Maar jij begint net. Als je je lichaam mager wilt houden, maar ook een volle, zijdezachte kop wilt. Ga dan voor halfvolle melk.

Een gemiddelde cappuccino bevat 100ml melk:
Magere melk (0.1% vet): 33Kcal.
Halfvolle melk (1.5% vet): 46Kcal.
Volle melk (3.5% vet): 63Kcal.

7. Onvolledig begrip van brew ratio’s

De brew ratio is je recept. Je zou nooit een brood bakken zonder, dus trek ook geen espresso zonder. De ophef rondom “wat is een double-shot” brengt alles tot grote verwarring. Dus, onthoud regel nummer 1 en lees dit.

8. Geen water laten lopen voor je shot

We hebben hier nog niet over geschreven, maar temperatuur is zo belangrijk voor consistente extractie. Een verschil van slechts een paar graden kan je espresso te weinig extraheren, wat leidt tot zurigheid. Spoel daarom altijd wat water door de filterhouder voordat je een shot neemt. Zo zijn alle onderdelen van de machine op de juiste temperatuur. En nu we toch bezig zijn, geef uw machine de tijd om goed op te warmen en gebruik een voorverwarmd kopje of mok.

9. Bang zijn om te ontdekken

Dit moet leuk zijn. Probeer nieuwe koffiesoorten. We zijn er altijd voor suggesties…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *