Eindelijk is er een alles-in-één gids om thuis de perfecte espresso te maken. We leggen het allemaal uit in deze gemakkelijke, zes minuten durende stap-voor-stap uitleg met tips, trucs, en zelfs ons kenmerkende espresso recept. Wat is het verschil tussen dosering en rendement? Welke dosering moet je gebruiken op basis van je mandje? Pak pen en notitieblok en stop met hoofdkrabben telkens als uw espresso anders blijkt te zijn. U zult ons later dankbaar zijn.
Recept
Een espressorecept bestaat uit drie elementen: dosering, rendement en tijd. Door een weegschaal te gebruiken en deze elementen in een recept te meten, kun je een geweldig shot repliceren en snel problemen oplossen als er problemen optreden.
Dosis
Onze dosering is de hoeveelheid gemalen koffie die we in ons mandje doen. Kies je dosering op basis van de mand in je portafilter. Gebruik voor een enkele mand een dosering van 7-10 gram gemalen koffie, 16-18 gram voor een dubbele mand en 20-22 gram voor een driedubbele mand. Maal altijd in een schoon en droog mandje.
Om er zeker van te zijn dat uw dosering nauwkeurig is, gebruikt u de weegschaal met de portafilter erop, maalt u in het mandje en plaatst u de portafilter terug op de weegschaal.
Opbrengst
Zodra uw dosering is ingesteld, kiest u uw rendement – dit wordt het totale gewicht, in grammen, van uw espressoshot. Wij raden altijd aan de koffie in grammen te wegen en niet in volume te meten. Het volume van een shotje is afhankelijk van de gebruikte koffie en het brandtijdstip. Verse koffie heeft veel crèmelaagje en weegt minder dan een shot met oudere bonen.
Vaak worden dosering en rendement geschreven als een verhouding – deze specifieke formule meet de input van gemalen koffie en de output van vloeibare espresso. De verhouding voor espresso varieert meestal van 1:1 tot 1:3, waarbij de algemene regel is dat voor donkerder brandingen een kleinere verhouding wordt gebruikt en voor lichter brandingen een grotere verhouding. Clive’s recept is 1:1.5. Dat is wat we vandaag zullen volgen: 20 gram gemalen koffie op 30 gram vloeibare espresso.
Tijd
Tijd is wat alles samenbrengt – het totale aantal seconden dat een shot duurt. Zorg ervoor dat je shotje tussen de 25 en 30 seconden trekt. Om dit te bereiken, kijk je naar je maler. We manipuleren de maalgraad om te veranderen hoe lang het duurt voordat het water door het koffiebed stroomt. Zie grove koffie als stenen en fijne koffie als zand. Het water zal zich veel sneller een weg banen door de stenen. Door de maling te veranderen, kunt u de tijd van uw shot nauwkeurig afstellen. U zult waarschijnlijk ook dagelijks van maling moeten veranderen. Naarmate de koffie ouder wordt, zullen je shots sneller trekken, zodat je de maling fijner moet maken.
Verdeling en tampen
Om een gelijkmatig shot te kunnen trekken, heb je een vlak koffiebed nodig. Zodra je je dosis in je portafilter hebt gemalen, tik je een paar keer zachtjes tegen de zijkanten van de portafilter om de koffie te verdelen tot hij vlak lijkt. Doe dit zo weinig mogelijk, want u wilt niet dat er een scheur in het koffiebed ontstaat. Zodra het er vlak uitziet, is het tijd om te tamponeren.
Tampen
Houd je tamper tussen je wijsvinger en duim, bijna alsof je een deurknop vastpakt. Ga loodrecht op de portafilter staan en plaats je tamper in de mand. Je arm moet een hoek van ongeveer 90 graden maken. Leun lichtjes in de tamper en oefen een langzame en zachte druk uit. De hoeveelheid druk is niet zo belangrijk als de herhaalbaarheid en consistentie.
Een shot trekken
Nu ons koffiebed waterpas en getamponeerd is, zijn we klaar om een shot te trekken! Welke machine je ook gebruikt, zorg ervoor dat ze opgewarmd is en klaar om te gaan. Spoel wat water door de groepenkop om te garanderen dat deze warm en schoon is. Plaats uw portafilter in de groep en draai hem vast totdat hij goed vastzit, maar draai hem niet te vast aan. Plaats uw weegschaal en kopje op de lekbak en start dan uw shot en de timer. Zodra u uw opbrengst hebt bereikt, stopt u het shot en noteert u de tijd. Onthoud, we zijn op zoek naar onze 1:1,5 verhouding te trekken in 30 seconden.
Als je shot meer dan 30 seconden duurt, moet je je maling grover maken. Als je shottijd onder de 25 seconden ligt, moet je je maling fijner afstellen.
Probeer elk shot dat je neemt te proeven – zelfs degene die niet perfect zijn. Misschien ontdek je wel een ander recept dat je aangenamer vindt! Dat is het mooie van espresso thuis. Jij bent de barista en de consument.
Shots
Niet zo slecht, toch? De kunst van espresso thuis perfectioneren kost tijd, geduld en veel oefening. Als het de eerste keer niet lukt, is er niets aan de hand. Blijf het gewoon proberen.