"

De Koffieweegschaal

black and silver digital scale

Ik was gewend om mijn koffie te doseren. Maal genoeg om de portafilter te vullen, en schraap de overgebleven koffie eraf, net zoals je een kopje meel afmeet. En hoewel er een beproefde techniek is om een hoop koffie te malen, te levelen en te tampen, kan de introductie van een weegschaal in dit proces alles veranderen, of je nu shots zet of gewoon een koffiezetapparaat gebruikt. Laten we beginnen met de video hieronder.

Waarom een koffieweegschaal belangrijk is

Nauwkeurigheid
Als het gaat om het perfectioneren van goede koffie, is het vinden van de juiste verhouding tussen gemalen koffie en water essentieel. Iedere soort boon heeft een andere massadichtheid. Hierdoor is het raadzaam niet op een bepaalde hoeveelheid af te gaan, maar op een bepaald gewicht. Het volume van uw getrokken espresso kan sterk variëren, afhankelijk van de versheid en de brandingsgraad, waardoor een weegschaal nog nuttiger is om uw werkelijke zetverhouding te zien.
Consistentie en herhaalbaarheid
Als gemalen koffie en de getrokken espresso eenmaal zijn gemeten met een bepaalde zetverhouding, heeft u hiermee de machine ingesteld voor een bepaalde koffieboon. Hierna kun je hetzelfde resultaat herhalen zonder gebruik van een koffieweegschaal.
Kies voor minder verspilling
Als u een tijdfunctie op uw molen gebruikt, is het vaak het geval dat er meer koffie is gemaald dan je zult gebruiken, wat resulteert in verspilde koffie. Om dit te vermijden zou je telkens een afgewogen doses in de bonenmaler kunnen stoppen. Verspilling wordt hierdoor bijna volledig voorkomen.
Experimenteren
Met een weegschaal kunt u spelen met verschillende zetverhoudingen voor espresso, zodat u het perfecte shot kunt vinden. Sommige koffiesoorten smaken beter in een verhouding van 1:2 (bijvoorbeeld 20 gram gemalen koffie op 40 gram vloeibare espresso), waardoor de body zachter wordt en subtiele noten beter tot hun recht komen, terwijl andere koffiesoorten meer body hebben in een verhouding van 1:1. Als je meer controle wilt over de smaak van je koffie, of als je gewoon graag op zoek gaat naar verschillende smaken in elke branding, dan is een weegschaal een onmisbaar hulpmiddel.
Verschillende weegschalen voor verschillende zetmethodes
Een weegschaal kan handig zijn voor alle verschillende koffiezetmethodes. Voor automatische koffiezetapparaten, french press/immersion, pour overs, ijskoffie, AeroPress, enz. is een weegschaal nauwkeuriger dan het gebruik van een eetlepel om af te meten en kan de smaak van uw favoriete methode aanzienlijk verbeteren. Nogmaals, het gaat erom de juiste verhouding tussen koffie en water te vinden en dat resultaat elke keer te kunnen herhalen. Voor espresso kun je hiermee een stap verder gaan en een hoop frustratie en verspilde shots voorkomen.

Hoe gebruik je een weegschaal bij het espresso zetten?

  1. Plaats uw lege (en droge) portafilter op de weegschaal.
  2. Methode 1: Weeg voor enkelvoudige dosering 9 gram af en ongeveer 18 gram af voor een dubbele filterbakje. Giet de hele bonen in een lege bonenmaler en begin met malen.
  3. Methode 2: Voor getimede dosering maalt u handmatig in uw portafilter totdat de maling de korf vult en over de rand begint te steken. Weeg uw portafilter opnieuw om te controleren of u de juiste dosering hebt voor die mandgrootte – 9 g voor een enkele mand, 18 g voor een dubbele. Voeg indien nodig meer toe of verwijder het om deze dosering te bereiken. Houd rekening met de tijd die u aan het malen besteedt om de instelling van uw tijddosis te kalibreren.
  4. Tamp de maling aan en vergrendel de portafilter in de groepkop van uw machine.
  5. Neem het kopje en plaats deze op de de weegschaal onder het portafilter. U kunt nu beginnen met het trekken van uw shot! Noteer het gewicht van uw vloeibare espresso en de tijd waarop u uw shot stopt.

De zetverhouding en de zettijd kunnen een grote invloed hebben op de smaak van uw koffie. Wij adviseren om te beginnen met een zetverhouding van 1:1,5 (bijvoorbeeld een dosis van 20 gram en een espressoshot van 30 gram) en te streven naar shottijden van 25 – 30 seconden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *